Tempura Goreng

Perapkan udang atau ikan atau daging dengan lada dan garam
 
Bahan-bahan
Adunan
- Tepung Ubi Kayu Cap Kapal ABC 1/4 cawan
- Tepung Beras Cap Erawan / Cap Gajah 1/4 cawan
- Tepung Gandum 1/2 cawan
- Air 1/2 cawan
- Garam 1/2 sudu kecil
- Serbuk Penaik 1/2 sudu kecil
 
Cara Membuatnya
  1. Adun semua bahan-bahan adunan sehingga sebati.
  2. Celup tempura yang telah diperap ke dalam adunan. Goreng sehingga bertukar kuning keemasan.
Sinopsis

Tepung Ubi Kayu Cap Kapal ABC
Diperbuat hanya daripada akar ubi kayu dan mempunyai tekstur yang lembut dan halus. Lazim digunakan untuk memekatkan kuah, sos dan sup, dan juga untuk membuat kuih-muih, kek, biskut dan pencuci mulut (dengan jenis tepung yang lain).